виробництва пива та віскі, навіть попри скорочення урожаю у 2023/24 МР” />
Експерти RMI Analytics у новому звіті зазначили, що зібраного солодового ячменю вистачить для задоволення потреб виробників пива та віскі, навіть попри скорочення урожаю у 2023 р, оскільки попит на пиво також значно знизиться у порівнянні з 2022 р. А попит на фуражний ячмінь зменшиться внаслідок збільшення пропозицій дешевої кукурудзи.
Світове виробництво ячменю у 2023/24 МР зменшилося у порівнянні з попереднім сезоном майже на 10 млн т, а кінцеві запаси – лише на 2,2% внаслідок скорочення споживання.
Обсяг пропозицій якісного солодового ячменю дозволить забезпечити потреби пивоварів та виробників віскі до збирання урожаю 2024 р. На тлі високих урожаїв з 2019 по 2022 роки попит на ячмінь знизився до 10-річного мінімуму. Так, експорт ячменю з Європи у 2023 р скоротився у порівнянні з 2022 р на 10%, а у порівнянні з 2021 р – на 4%. Тому існує ризик того, що у 2024 р фермери зменшать площі сівби ячменю.
Аналітики очікують продовження тенденції зниження цін на солодовий ячмінь найближчим часом. У 2023 р премія за солодову якість сягала 40-60 €/т, проте ціни на урожай 2024 р значно будуть нижчими.
Перспективи урожаю-2024 в Європі досить оптимістичні, оскільки температури взимку перевищували норму. Водночас сівба ярого ячменю може затриматися внаслідок рясних опадів.
В Україні попит на пивоварний ячмінь також різко зменшився на тлі скорочення експортного попиту на солод та солодовий ячмінь, що призвело до зупинки Славутського солодового заводу на ремонт. Інші заводи майже зупинили приймання пивоварного ячменю, внаслідок чого ціни на нього впали з 6000-7000 грн/т FCA – господарство на початку сезону до 5000-5500 грн/т FCA у лютому, що майже дорівнює рівню цін на фуражний ячмінь.
Значні запаси пивоварного ячменю у переробників та невизначеність з продажами солоду в новому сезоні обмежують обсяги закупівель,що призведе до зменшення премій за пивоварних ячмінь до мінімальних значень, якщо не виникнуть якісь проблеми з якістю.
Джерело: GrainTrade