Індекс світових продовольчих цін у лютому продовжив знижуватися

Середнє значення індексу продовольчих цін, що визначається експертами Продовольчої і сільськогосподарської організацією ООН, в лютому продовжувало знижуватися одинадцятий місяць поспіль і склало 129,8 пункта, що незначно (на 0,6%) нижче його січневого рівня. З урахуванням цього зниження значення індексу впало на 29,9 пункта (18,7%) порівняно з піковим рівнем, досягнутим у березні 2022 р., повідомила 3 березня прес-служба FAO.

“Незначне скорочення індексу в лютому було обумовлено істотним падінням цін на рослинні олії і молочну продукцію, а також невеликим зниженням цін на зернові і м’ясо, що з лишком компенсувало різке зростання індексу цін на цукор”, – пояснили експерти.

Зокрема, середнє значення індексу цін на зернові FАО в лютому склало 147,3 пункту, що на 0,1% нижче, ніж січневий показник, але на 1,4% вище рівня в аналогічний період минулого року.

“Світові ціни на пшеницю, які знижувалися протягом трьох місяців поспіль, в лютому трохи зросли (на 0,3%). Цьому, головним чином, сприяли побоювання, які зберігаються у зв’язку з посушливими погодними умовами, що склалися в основних районах виробництва твердої червонозерної озимої пшениці в США, а також високий попит на поставки з Австралії, проте активна конкуренція між експортерами перешкоджала подальшому зростанню цін. Світові ціни на кукурудзу практично не змінилися, підвищившись порівняно з попереднім місяцем лише на 0,1%», – наголошується в повідомленні.

Середнє значення індексу цін на рослинні олії в лютому склало 135,9 пункта, що на 4,5 пункта (на 3,2%) нижче за його січневе значення і є найбільш низьким показником з початку 2021 р. Триваюче зниження індексу було викликано падінням світових цін на пальмову, соєву, соняшникову і рапсову олії.

Джерело: АПК-Інформ

Залишити відповідь