Експорт цукру з України залишається досить високим, незважаючи на низькі ціни

Попри відновлення експорту цукру з України до ЄС, внутрішні ціни залишаються на низькому рівні 23-24 грн/кг під тиском падіння курсу долара відносно гривні та нової хвилі зниження світових котирувань.

Виробники нарощують експорт цукру, побоюючись зниження світових цін у новому сезоні внаслідок збільшення виробництва.

За перші 6 місяців 2024/25 МР Україна експортувала понад 403,5 тис т цукру, 98,4% з яких – до країн, що не входять до складу ЄС, – повідомляє Національна асоціація цукровиків України (Укрцукор).

Основними покупцями українського цукру в цей період були Туреччина (18% всього експорту), Лівія, Північна Македонія, Сомалі та Шрі-Ланка.

З лютого Україна відновила експорт цукру до ЄС, відвантаживши туди 6,559 тис т, з яких 72% були поставлені до Болгарії, по 12% – до Греції та Італії.

У 2024 р українські цукровики виробили 1,8 млн т цукру, з яких було експортовано рекордні 746,3 тис т на суму 419 млн $. При цьому обсяг внутрішнього ринку в Україні наразі оцінюється в 900 тис т на рік.

За два тижні біржові ціни на цукор  впали на 4,5-5,5% на прогнозах збільшення виробництва в Бразилії, хоча світовий баланс цукру на 2024/25 МР погіршився.

Міжнародна організація цукру (ISO) у четвер знизила прогноз  світового виробництва цукру у 2024/25 МР порівняно з оцінками листопада з 179,1 до 175,5 млн т, та підвищила прогноз глобального дефіциту цукру з 2,51 до 4,88 млн т, тоді як у 2023/24 МР у світі спостерігався глобальним надлишок цукру обсягом 1,31 млн т. 

Цукровий трейдер Czarnikow у звіті від 27 лютого підвищив прогноз виробництва цукру в Бразилії у 2025/26 МР до рекордних 43,6 млн т, оскільки виробляти цукор буде вигідніше, ніж етанол.  

На біржі у Лондоні травневі ф’ючерси на білий цукор № 5 за два тижні впали на 4,5% до 531 $/т (+3,5% за місяць, -1,7% за  три місяці), а на тростинний цукор № 11 – на 5,5% до 18,85 $/фунт або 415 $/т (-3,8% за місяць, -13% за три місяці) на тлі покращення погоди в Бразилії.

Експерти Green Pool Commodity вважають, що глобальний ринок цукру зміниться з прогнозованого дефіциту в -3,7 млн т у 2024/25 МР до надлишку в +2,7 млн т у 2025/26 МР.

Джерело: GrainTrade

Залишити відповідь