Президент України підписав проголосований 4 вересня Верховною Радою закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми», який регулює питання якості та безпечності продуктів харчування та враховує найкращу світову практику щодо регулювання вмісту в продуктах трансжирів.
Новий закон передбачає:
- встановлення граничного вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах на рівні 2 г на 100 г загальної кількості всіх жирів, що містяться у продукті;
- заборону використання пальмової олії в традиційних молочних продуктах;
- заборону використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;
- заборону використання гідрогенізованої пальмової олії в продуктах харчування (кондитерських виробах: шоколаді, морозиві тощо).
Крім того, продукти, що містять пальмову олію, повинні мати чітке та зрозуміле маркування, а оператори ринку, які постачають продукти харчування іншим виробникам, зобов’язані надавати інформацію про вміст у цих продуктах трансжирних кислот.
Джерело: GrainTrade