Тірамісу – один із найпопулярніших десертів у світі, чия історія сягає XVII століття у Венеції. За найпоширенішою версією, цей десерт створили в будинках куртизанок для підняття тонусу їхніх відвідувачів. Саме тому його назвали “tiramisu”, що в перекладі з італійської означає “підніми мене”. Втім, сучасний рецепт десерту з’явився значно пізніше – у 1960-х роках у ресторані “Le Beccherie” в місті Тревізо. Відтоді тірамісу підкорив серця ласунів по всьому світу своїм неповторним поєднанням кави, ніжного крему та пухких бісквітів.
Ілюстративне фото з мережі.
Інгредієнти для класичного тірамісу:
- 500 г сиру маскарпоне
- 4 свіжих яйця
- 100 г цукру
- 200 мл міцної охолодженої кави
- 200-250 г печива савоярді
- 2-3 ст. л. какао-порошку
- 30 мл кави-лікеру (за бажанням)
Приготування
Починаємо з приготування кавової основи: заварюємо міцну каву, остуджуємо її та за бажанням додаємо кавовий лікер. Відділяємо жовтки від білків. Жовтки збиваємо з половиною норми цукру до світлої пишної маси. Окремо збиваємо білки з рештою цукру до стійких піків. До жовткової маси додаємо маскарпоне та обережно перемішуємо до однорідності. Потім дуже акуратно, частинами вводимо збиті білки, перемішуючи знизу вгору.
У прямокутну форму викладаємо перший шар: швидко занурюємо савоярді в каву та відразу викладаємо у форму. Важливо не перетримати печиво в каві, щоб воно не розмокло. На бісквіти викладаємо половину крему та розрівнюємо. Повторюємо шари. Зверху посипаємо какао через ситечко. Накриваємо харчовою плівкою та ставимо в холодильник мінімум на 6 годин, а краще на ніч.
Читайте також: “Каштани” – печиво з дитинства.
“Каштани” – печиво з дитинства
Джерело: АgroTer