Врожайність овочів залежить від проведеної підготовки насіння

На етапі підготовки до посівного сезону, закупити готове насіння овочів замало. Для покращення врожайності городники рекомендують провести поетапну підготовку, перш ніж висіяти насіння в грунт. Найперше — це барботування.
Це обробка насіння у воді, насичення його киснем повітря. Прискорює появу сходів і підвищує схожість насіння, особливо тих, які важко сходять, пише Zemliak.com.

Барботування проводиться до знезараження. Експерименти показали, що барботоване насіння сходить на тиждень раніше.

Для виконання процедури знадобиться акваріумний компресор. У високу скляну банку наливається тепла вода на 2/3 об'єму. Насіння поміщаються в банку в марлевому, нещільно зав'язаному, мішечку. Шланг компресора з наконечником опускається на дно. 

Тривалість барботування для різного насіння різна:

  • редис — 8-10 год;
  • огірки, томати — 15-20 год;
  • перець — 24-36 год;
  • морква, буряк, цибуля, петрушка, селера — 20-24 год;
  • кавун — 24-48 год.

Після закінчення обробки шляхом барботування насіння підсушують.

Читайте також: Важливі справи на городі, клумбі та в саду: посівний календар на грудень 2024

Однак цим підготовка насіння до висівання не закінчується. Ще потрібно провести знезараження — для протруювання вологим способом насіння замочують в чистій воді на 24 години, а потім опускають в 1% розчин марганцівки. 

«Там вони витримуються 20-30 хвилин. Після цього промиваються чистою проточною водою. Замість марганцівки можна також використовувати 2-3% перекис водню. Його нагрівають до 38-40 ° С і витримують насіння 7-10 хвилин. Також для обробки насіння застосовують розчини фунгіцидів — Фундазол, Максим та ін., після знезараження насіння підсушують і висівають в ґрунт», — кажуть городники.

Джерело: Zemliak.com

Залишити відповідь