На етапі підготовки до посівного сезону, закупити готове насіння овочів замало. Для покращення врожайності городники рекомендують провести поетапну підготовку, перш ніж висіяти насіння в грунт. Найперше — це барботування.
Це обробка насіння у воді, насичення його киснем повітря. Прискорює появу сходів і підвищує схожість насіння, особливо тих, які важко сходять, пише Zemliak.com.
Барботування проводиться до знезараження. Експерименти показали, що барботоване насіння сходить на тиждень раніше.
Для виконання процедури знадобиться акваріумний компресор. У високу скляну банку наливається тепла вода на 2/3 об'єму. Насіння поміщаються в банку в марлевому, нещільно зав'язаному, мішечку. Шланг компресора з наконечником опускається на дно.
Тривалість барботування для різного насіння різна:
- редис — 8-10 год;
- огірки, томати — 15-20 год;
- перець — 24-36 год;
- морква, буряк, цибуля, петрушка, селера — 20-24 год;
- кавун — 24-48 год.
Після закінчення обробки шляхом барботування насіння підсушують.
Читайте також: Важливі справи на городі, клумбі та в саду: посівний календар на грудень 2024
Однак цим підготовка насіння до висівання не закінчується. Ще потрібно провести знезараження — для протруювання вологим способом насіння замочують в чистій воді на 24 години, а потім опускають в 1% розчин марганцівки.
«Там вони витримуються 20-30 хвилин. Після цього промиваються чистою проточною водою. Замість марганцівки можна також використовувати 2-3% перекис водню. Його нагрівають до 38-40 ° С і витримують насіння 7-10 хвилин. Також для обробки насіння застосовують розчини фунгіцидів — Фундазол, Максим та ін., після знезараження насіння підсушують і висівають в ґрунт», — кажуть городники.
Джерело: Zemliak.com